Stress og Tai Chi

Symptomer på stress er en biologisk reaktion på omstændigheder, som er for belastende for vores organisme. I den forstand er det et smart evolutionsmæssigt biologisk ”design”, der gør, at vi får signaler eller beskeder fra vores organisme, som vidner om, at noget er ”for meget”. Beskeden fra den biologiske krop er, at vi bør stoppe op og se på hvad det er for nogle omstændigheder, der er usunde for os. Biologisk set kan vi ikke tåle at være i en permanent tilstand af stress – vi kan ganske enkelt ikke holde til at være i alarmberedskab over længere tid. I yderste konsekvens risikerer vi at ende med en alvorlig stresssygdom, depression, angsttilstand eller lignende.

At vores krop reagerer på en ubalance er i sig selv et positivt tegn. Vi reagerer med andre ord adækvat på en tilstand, som nervesystemet opfatter som (livs)truende. 

Og det er her problemet opstår. Den oplevede dagligdagssituation er sandsynligvis ikke forbundet med en livstruende situation. Det er vores nervesystem imidlertid ligeglad med.

 Som når lederen på arbejdspladsen kommer og beder medarbejderen påtage sig en ny, måske ekstra opgave, kan det være dråben, der får bægeret til at flyde over. Biologien tager over og kører som i et lukket system. Reaktionsmønstret er, som det var, da vi flygtede eller kæmpede mod de farlige dyr på sletten, nu med den forskel, at tilstanden varer i længere tid. Det kan vi ikke holde til – vi går ned med stress.

At kende sig selv, kroppens sprog og dermed sit stressmønster er afgørende for, at vi kan identificere de advarselssignaler, kroppen giver, således at der skabes mulighed for at stoppe op og adressere ubalancen i tide. Det betyder i praksis at gøre noge godt for kroppen, tale kroppens sprog , så at sige. Nervus vagus elsker at lave Tai Chi. Og netop vagus nerven, den vandrende nerve som den også hedder har stor og afgørende betydning for vores evne til at slappe af. Stresse af.  

De langsomme bevægelser giver ro i kroppen bla fordi den gradvise dybere vejrtrækning bevægelserne befordrer, stimulerer vagusnerven i bughulen. Vægtningen af centrering og  grounding i de roterende bevægelser har stor betydning for evnen til og oplevelsen af at have et centrum, et sted at komme fra. Opnår vi den erfaring i et rummeligt socialt fællesskab med et fælles mål kan der opstå en synkronocitet som et nervesystem vil tolke positivt.

 

Scroll til toppen

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.